Jeżeli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, kuchnia nepalska na pewno Cię nie rozczaruje. Ogromną zaletą kuchni orientalnej jest jej bogactwo w rozmaite kompozycje smakowe. Nepal, który sąsiaduje z Indiami, Tybetem i Chinami, jest krajem niezwykle zróżnicowanym etnicznie, co owocuje niesamowitymi połączeniami aromatów kuchni nepalskiej.
Stworzenie jednolitego menu, zawierającego bogactwo kulturowe kuchni dalekowschodniej, było nie lada wyzwaniem, ale Restauracja Thulo Tirsana nie boi się trudnych wyzwań. Nasi pochodzący z Nepalu kucharze doskonale wiedzą jak powinna smakować kuchnia orientalna i oddają jej ducha w każdym serwowanym przez nas posiłku.
Restauracja Thulo Tirsana w Krakowie sprawi, że każdy posiłek, którego u nas skosztujesz pozwoli Ci na chwilę przenieść się zmysłami do podnóży Himalajów.
Podstawą codziennego nepalskiego jadłospisu jest daal bhat. Daal to aromatyczna zupa z soczewicy, bhat - to ryż. Bhat może być zastąpiony przez roti lub naan - ręcznie przygotowywanie podpłomyki. W zestawie zawsze znajduje się też tarkari - curry warzywne lub masu - curry mięsne. Jako dodatek podawany jest zwykle achar - bardzo pikantna marynata, która świetnie zaostrza apetyt, lub raita na bazie jogurtu naturalnego dla złagodzenia ostrości potraw.
Często pytacie nas: które dania z menu są typowo nepalskimi specjałami? Tradycyjny zestaw daal bhat możecie skomponować sami spośród Waszych ulubionych dań głównych i dodatków, wzbogacając go o przygotowywany przez nas Achar (kategoria Sałatki). Wśród przekąsek "czysto" nepalskie są dania chili (Gobi Chili, Chicken Chili, Prawn Chili). Thukpa oraz Kwanti to sycące regionalne zupy w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Pierożki Mo:Mo, C Mo:Mo oraz makarony Chowmein to również nepalskie kulinarne dania sztandarowe. Pozostałe dania są efektem mieszania się z kulturami indyjską, pakistańską czy tybetańską.
Rozsmakuj się w oriencie razem z nami - pamiętaj, że kuchnia nepalska jest na wyciągnięcie ręki.